ISO400 Concurs de fotojurnalism


ISO400 - Concurs Național de Fotojurnalism adresat Studenților - Ediţia a V-a, 2014

Afis ISO400 editia a 5-a 2014

Fotojurnalismul a apărut ca urmare firească a fotografiei încă de la începuturile ei. Omul a realizat că dispune de o unealtă extraordinară cu care să-şi imortalizeze amintirile şi de la fotografierea unui peisaj pitoresc până la documentarea unui război a mai fost probabil doar un pas.

Chiar dacă istoria îl acreditează pe Roger Fenton ca fiind primul om care a surprins imagini din timpul unei conflagraţii, românul Carol Popp de Szathmari a reuşit acest lucru cu un an înaintea britanicului, fotografiind în 1854 frontul de la malul Dunării, lângă cetăţile Olteniţa şi Silistra. De asemenea se presupune că şi francezul Ernest Edouard de Caranza a realizat fotografii de război la Varna, tot în 1854.

Indiferent cine ar fi fost primul, pornirea fotojurnalistică a existat şi cu timpul s-a extins la toate aspectele vieţii. Spre deosebire de alte genuri ale fotografiei, fotojurnalismul are datoria de a transmite unele adevăruri pe care altfel noi nu le-am cunoaşte, sau cel puţin nu vizual, şi mai ales are puterea de a forma păreri şi de a produce reacţii.

De ce ISO400?

În ciuda erei digitale în care trăim, numele concursului este inspirat de un film recunoscut pretutindeni ca fiind unul dintre cele mai versatile şi folosite filme fotografice în fotojurnalism, şi anume Kodak Tri-X 400.

Tun românesc pe malul Dunării(1877) - Carol Popp de Szathmary
Tun românesc pe malul Dunării (1877) - Carol Popp de Szathmary [Public Domain], via Wikimedia Commons